2012. október 2., kedd

szép lesz

... a vasárnapi túránk, már látom előre!
:-DDDDD
Basszus, nem érthetem, hogy a csudába tudok ilyet kitalálni, csak úgy a hasamra csapva, max. a térképre nézve, na de mindegy is, most már legalább tudjuk mi vár ránk. Hihi. Kicsit körbekukkantottam a neten ugyanis, miről híres Velestúr, a három csúcs közül az egyik, amerre az utunk visz majd, aztán amit találtam, hátőőőizééé, eléggé hajmeresztő.
Velestúr a sziklába vésett archaikus feliratáról híres.
Egy bácsi találta a 19. század derekán, meg is fejtette annak rendje s módja szerint, valamint megtippelte, hogy 3000 éves. Ez mind szép & jó, kivéve azt, hogy a szlávoknak nem volt önálló írásuk Cyril és Metód bizánci hittérítők érkezése előtt, akik behozták a glagolikát, amiből később a cirill írás fejlődött ki, szóval a tudósok nagyjából megegyeznek abban, hogy a felirat hamisítvány. Valószínűleg a bácsi véste oda, hogy utóbb jól kielemezze...
Na de ezt a tényt nem ismerik el elég sokan, pl. az ószláv pogány vallás gyakorlói (gondolom valami elborult agyú black-metálosok), az ultranacionalisták (mert ez bizonyíték a szláv feljebbvalóságra vagy mijabánat), a természetgyógyászok (akik szerint valami izés rezgést bocsát ki a felirat), a kelta vallást gyakorló pogányok (ilyenek is vannak, csak fel nem foghatom hogyan kerültek ide Stonehenge-ből), meg az ufológusok (közülük is azok, akik mélyen hisznek a paleo-asztonautikában, és hogy a véset az ufók műve, mert ki másé lenne...)

Körmöcbánya lakói azt mondják, hogy kéne valamit kezdeni ezzel az átok felirattal, mert mindenféle áldozatokat mutatnak ott be. Hogy nem egyszer látni gyanús elemeket ballagni felfelé, akik hátán nem hátizsák van, hanem kakas kalitkában :-DDDDD Jaj, hát hemperegnék a röhögéstől, ha összetalálkoznánk egy ilyen bandával, az is biztos! Neonácikkal viszont nem szeretnék összefutni; rühellem a fajtájukat. Hogy ki gyújtotta fel a szomszédos csúcson a fakeresztet, azt sem tudni, lehetett akármelyik felekezet, minden esetre újraépítették, majd megnézzük azt is.
Szal itt tartunk. Legalább kezdem érteni, miért éri meg anyagilag menedékházat üzemeltetni az erdő kellős közepén - eredetileg azt szemeltem ki mint ideális túracélpontot.

Olvastam egy prózai megfejtését is a vésett szövegnek, igaz nem eléggé archaikus. Írója szerint az alábbi versike olvasható a sziklán:
"Felmásztam a Velestúrra, állt a faszom mint a pózna."
Most már csak legyen szép idő & mennyünkmán! :-))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése